top of page
  • miakarppinen

Vuoden kristillinen kirja 2023 kuulun tähän maisemaan, Mari Leppänen

Vuoden kristillinen kirja 2023 -kilpailuun lähetettiin kaikkiaan 38 kirjaa, joista esiraati valitsi kuusi teosta finaaliin. Emerita Reetta Meriläinen valitsi niistä voittajaksi Mari Leppäsen kirjoittaman Kuulun tähän maisemaan. Kirjan on kustantanut Kirjapaja.


Voittaja julkistettiin Helsingin kirjamessuilla 29. lokakuuta 2023.


Näin Reetta Meriläinen perustelee valintaansa: ”Turun piispa Mari Leppäsen kirja Kuulun tähän maisemaan tulee kuin tervetulleena lahjana aikaan, jota synkentävät sodat, väkivalta ja ilmastokriisi. Kaikenikäisillä on liian raskaita kuormia, yksinäisyyttä, pelkoja ja toivottomuutta. Kirja muistuttaa lempeästi toisesta maailmasta, joka myös on kaiken aikaa olemassa. Sen löytämiseen tarvitaan pysähtymistä, elämänmenon hidastamista, kirja vihjaa.

Mari Leppänen ei paasaa, eikä huuda suurilla kirjaimilla, mikä on virkistävää. Hän kirjoittaa kuin vieressä istuvalle, rauhallisesti, selkeästi ja ilman verbaalisia kikkailuja. Lukijan on helppo ymmärtää ajatusten kulku, ja silti tilaa jää omalle pohdinnalle. Kirjan kuvissa on sama henki.

Kuulun tähän maisemaan puhuu pysähtymisen ja hiljaisuuden puolesta. "Hiljaisuudessa myös vahvistuu yhteys niin Jumalaan ja toisiimme kuin maahan, luontoon ja maailmaan."

Kaikille meille pelokkaille kirja muistuttaa, että pelon vastavoima on toivo. Toivo taas vahvistuu tekojen kautta, "ja teot luovat lisää toivoa".

Kirjassa on ajatonta viisautta. Samalla kirjoittaja on kiinni tässä elämässä, tässä maailmassa. Sielua hoitavat niin sauna kuin lähijärvikin.”


Voittajakustantaja palkitaan 2 000 euron rahapalkinnolla. Kristilliset kustantajat ry:n järjestämä kilpailu oli avoin kaikille kustantajille.


Yleisöäänestyksen voitti 1635 äänellä (46 % kaikista annetuista äänistä) Iina Mattilan toimittama Antero Laukkanen, kansanedustajan salainen elämä. Teoksen on kustantanut Päivä Osakeyhtiö.

Äänestäneiden kesken arvotun älykellon voitti Emil Anton.


Lisätietoja:

Esiraadin puheenjohtaja Terhi Rajala, terhi.rajala@sana.fi

Comments


bottom of page